• De achtertuin van...

    Joost Claassen

De achtertuin van Joost Claassen

Het is alweer bijna 13 jaar geleden dat ik samen met mijn vrouw – Nanneke Boers – het duikcentrum Casa de Buceo – duikhuis La Palma ben begonnen. Het Canarische eiland La Palma is nog steeds voor veel mensen een onbekende vakantiebestemming en daardoor ook niet zo bekend als duikbestemming. La Palma, ook wel bekend als het groene eiland en ook als “La Isla Bonita” is misschien wel het beste bewaarde geheim van Europa. Hier is het altijd lente, hebben we geen massa-toerisme en leef je samen met de Palmero´s.

Wat voor mij het duiken hier zo mooi maakt zijn de unieke landschappen van lava en basalt met enorm veel kleur en de grote biodiversiteit. Mijn duikdagen zijn nog perfecter als de oceaan helemaal rustig is (Mar de Calma) en het zicht nog net iets beter is dan anders. Dan is het zweven, rondkijken en genieten. De landschappen komen dan nog beter tot hun recht.

Nanneke Boers en Joost Claassen

La Catedral

De naam zegt het al, hier ga je een basaltwereld in met als hoogtepunt een tunnel van basaltwanden waarin je jezelf in een kathedraal waant. De gewelven komen door het invallende zonlicht prachtig tot leven. Maar dat is niet het enige. De duik begint met een mooie ondiep gelegen tunnel en verderop de route liggen nog meer lavabogen. Dieper dan 12 meter wordt het hier niet. En daarnaast is er natuurlijk van alles te zien aan leven.

Malpique

Malpique kan en mag niet ontbreken. Deze meest zuidelijk gelegen duikstek is misschien wel de meest iconische en spectaculaire van La Palma. De verscheidenheid aan landschappen met een aaneenschakeling van hoogtepunten maakt dat deze duik altijd bijzonder is. De toren van Malpique, de kruizen van Malpique, de drop-off, de diepe lavaboog, de canyon, de eilanden van basalt in het zwarte zand. Hier zien we regelmatig verschillende soorten roggen, bijzondere naaktslakjes (flabellinas) en na goed zoeken ook zeepaardjes.

De toren van Malpique, die geheel begroeid is met zwartkoraal, staat met de voet op 50 meter en de top ligt op 30 meter. Een prachtige diepe duik. De kruizen liggen op 17 meter diepte en dat maakt dat het voor iedereen een toegankelijke duikstek.

El Pozito

El Pozito is een zeer ondiepe duik aan de Oostkant van La Palma. Deze duik kunnen we helaas maar zelden maken en dat maakt de duik hier nog wat specialer. De omstandigheden moeten perfect zijn om hier te kunnen duiken. Dus een hele rustige oceaan, weinig wind en het liefst met hoog water. Maar als je er dan kunt duiken kom je in een labyrinth van boogjes en tunneltjes. En ja, daar houden we van. De vele doorgangen maken de duik ook een beetje mysterieus en als je even niet goed oplet zou je hier zomaar kunnen verdwalen. Dieper dan 10 meter komen we hier niet. De tunneltjes zijn de perfecte schuilplaatsen voor roggen en egelvissen.