De stranden van La Palma

Op La Palma zul je geen lange stranden met wit zand vinden waarover je eindeloos kunt flaneren. Nee, hier heb je nog onbedorven stukjes natuur met stille baaitjes waar je soms de enige bent die van de zon en zee mag genieten. De stranden zijn overal erg schoon en de waterkwaliteit uitmuntend!

Afhankelijk van golfrichting en -hoogte kun je vrijwel overal zonder problemen het water in om te zwemmen of te snorkelen. Er wordt vaak gezegd en geschreven dat de oceaan hier woest en wild is, de branding te hoog en de onderstroom te sterk. Op La Palma kun je echter prima de oceaan in. Maar dat is niet overal en niet altijd. Net als bij de voorbereiding voor een wandeling moet je je ook voor een duik in de oceaan even voorbereiden:

 • Vraag van tevoren naar de weersvoorspellingen. Vooral wind, golfrichting en hoogte zijn erg belangrijk! Je kunt niet altijd en overal de oceaan in.
 • Er zijn 4 bewaakte stranden met blauwe vlag op La Palma; Los Cancajos, Puerto Naos, Tazacorte en Charco Verde. Let goed op de vlaggen die daar hangen. Groen = ok, geel = wees extra voorzichtig, rood = niet het water in!
  Soms wordt er ook gewaarschuwd voor kwallen met speciale vlaggen op het strand.
 • Ga nooit te ver uit de kust. Blijf altijd dichtbij!
 • Topless zonnen, dat is op La Palma steeds normaler dus voel je vrij om dat te doen. Naaktstranden zijn er niet en naakt zonnen wordt ook niet gewaardeerd door de Palmero.
 • Doe schoentjes aan, dit versterkt je grip aan de kust. Deze bestaat vaak uit zand, steenjes en rotsen en kunnen flink scherp zijn waardoor je balans minder is. In de branding lig je dan zo op je neus…
 • Loop nooit met vinnen het water in, trek deze pas aan als je door de eerste meters bent (na de branding).
 • Snorkelen? Gewoon doen, maar zet nooit je masker op je voorhoofd. Altijd opzetten of om je nek. Eén golf en je bent je masker kwijt…
 • De gouden regel: bij twijfel niet de oceaan in!
 • Playa de Nogales is een van de mooiste stranden en altijd gevaarlijk! Nooit verder dan de knieen het water in. In de zomer wordt dit strand bewaakt en dat is zeker niet voor niks.

Met deze tips en wat gezond verstand kom je hier dus een heel eind! Geniet van de mooie stranden, de idyllische baaitjes en de heldere diepblauwe oceaan!

Zuiden

Playa Echentive
Groot, uitgestrekt strand, bestaat deels uit zand en deels uit stenen en kiezels. Mooi baai om in de zon te liggen en te snorkelen. Ga hier nooit ver uit de kust, er kan op soms een flinke stroming zijn. Je kunt je auto boven het strand parkeren. Hier zul je vooral Palmeros treffen, bij toeristen is het niet echt bekend.

Malpique
Heel klein strandje en een topspot voor snorkelen en duiken. Ook hier altijd rekening houden met de plotseling opkomende stroming. Je auto kun je het beste bovenaan de weg laten. De weg naar het strand is alleen geschikt voor 4×4 terreinwagens. Maar het is slechts een paar minuten naar beneden lopen. Alleen maar rust en lava om je heen!

El Faro
Mooie baai in de schaduw van de vuurtorens. Strand afgewisseld met zand en stenen. Hier staan nog een paar vakantiehuisjes van Palmeros en liggen de vissersbootjes opgeslagen totdat ze in de zomer weer het water in gaan. Vroeger werden hier de beste viskroketjes van La Palma geserveerd. Helaas moest het barretje afgebroken worden omdat het te dichtbij de zee lag. Hier kun je prima op het strand liggen, goed beschut tegen de wind. Voor snorkelen en duiken zit je hier ook goed. Maar ook wederom uitkijken voor plots opkomende stroming!

Voor alle stranden geldt: er is geen eet- of drinkgelegenheid in de directe omgeving. Autobar Nautilus, in Punta Larga, ligt op 5 minuten rijden met de auto en is een toplocatie om iets te eten en te drinken. Goeie vis en hamburgers!
Deze stranden zijn geen naaktstranden! Het zijn eenvoudige stranden zonder douches of toilet.

Las Cabras

Een vrij eenvoudig strand maar zeer geliefd bij de Palmeros om hun Zondag door te brengen met vissen en bbq-en. Hier kun je prima op het strand liggen, lekker snorkelen en prachtige duiken maken. Kijk ook hier altijd goed uit voor stroming en branding. Je kunt hier niet altijd het water in. Bij twijfel gewoon niet doen.

Playa de la Zamora

Een van de best bewaarde geheimen van La Palma is het strandje Playa de la Zamora aan de zuidwestkant van La Palma. Het bestaat uit twee stranden, een klein en iets groter strandje. Het kleine strandje is te bereiken via een trap, vlak naast de kiosko bovenaan de rots. Hier is ook plek om je auto te parkeren. Op zondagen erg populair dus het kan best wel eens vol staan. Op het strand is altijd wel een plekje te vinden.
Voor het andere strandje moet je iets verder doorrijden, je auto aan de kant van de weg zetten en naar beneden lopen via een goed begaanbare trap. Beide stranden zijn erg populair bij de jongeren omdat je hier goed kunt bodyboarden.

Playa de la Zamora is een van onze favoriete snorkelstranden omdat hier heel veel vis zit. Dit strand ligt namelijk in een Marine reservaat. Sinds 2000 mag hier niet meer gevist worden. Duiken mag helaas ook niet maar snorkelen is geen probleem. Meer informatie over het Marine Reservaat vind je hier.

De stroming valt hier altijd mee mar ga nooit het water in als de branding te hoog voor je is. De onderstroom kan je verrassen. We snorkelen hier erg vaak dus meestal is het zeer goed te doen. Bij twijfel niet het water in gaan of kom even langs bij ons voor de actuele stand van zaken.

Westen

Playa de Tazacorte

Bij Nederlanders is Playa de Tazacorte een zeer populair strand. Het dorpje en boulevard zijn erg klein maar bijzonder kleurrijk. Vanuit Puntagorda, Tijarafe en La Punta is dit het meest dichtbij gelegen en toegankelijke strand. En omdat daar veel Nederlanders zitten vind je deze hier vrij veel. Het schijnt zelfs dat dit het strand met de meeste zonuren van Europa is en misschien is dat wel waar ook. Als het op heel La Palma bewolkt is, schijnt de zon altijd nog in Puerto de Tazacorte.

Het strand zelf is vrij lang en smal, ideaal voor zonnebaden. Voor snorkelen is de baai vaak te troebel vanwege het water dat uit de Caldera loopt. Dit water neemt veel sediment (fijne zanddeeltjes) mee en stroom direkt de baai in. Troebel water wil niet zeggen dat dit vies water is. Je kunt hier prima je baantjes trekken!

De haven ligt op een steenworp afstand van het strand (rechts op de foto). Vanuit deze haven vertrekken de boten waarmee je dolfijnen kunt spotten; de Fancy II en de Bussard. Als we bootduiken maken is dit ook onze vertrekhaven.

Oosten

Playa de Nogales

Misschien wel het mooiste strand van La Palma en tevens het meest gevaarlijke strand van La Palma. Niet geschikt om te zwemmen of te snorkelen. Tot je knieen in de branding en niet verder. Maar ook zonder hier te kunnen zwemmen is de sfeer hier bijzonder en het zand het meest fijne en meest zwarte van La Palma. Zeer geliefd bij surfers.