FAQ, veelgestelde vragen
La Palma? Kun je daar duiken?
Zwart zand is vies!
En met al dat zwarte zand zal het water wel altijd troebel zijn, toch?
Duiken vanaf de kant? Dan zie je dus niet zoveel en moet je veel zwemmen.
Wat is diep?
Die hoogteverschillen op La Palma, moeten we daar rekening mee houden?
Wat zie je eigenlijk onder water?
Wat is maatwerk?
Wat heb ik nodig om te duiken?
Waar zit de dichtstbijzijnde decompressiekamer?
Waar kan ik duikartsen vinden?
De beelden op jullie televisie, zijn de allemaal van hier? Van La Palma? Echt?
Jazeker! La Palma, het mooiste Canarische Eiland (La Isla Bonita) ligt in de Atlantische Oceaan en heeft een zeer rijk onderwaterleven. En een nog mooier onderwaterlandschap. Lava, rotsen, canyons, zwart zand, steilwanden, zwart koraal. Op La Palma kan het hele jaar door gedoken worden. Omdat de omstandigheden aan de Westkant of aan de Oostkant of in het Zuiden sterk kunnen verschillen is er daarom altijd wel een plek om te duiken. La Palma heeft daarbij een zeer mild klimaat, het is bijna het hele jaar lente met temperaturen rond de 25 graden. Het water is vrijwel het hele jaar aangenaam met minimaal 19 graden tot maximaal 25 graden. Hier kun je meer lezen over het duiken op La Palma.
De stranden op La Palma zijn waarschijnlijk de schoonste stranden van Europa. Zwart zand is zwart omdat het lava was en dat geeft natuurlijk niet af, hoe fijn het ook is. Het is een fabeltje dat zwart zand dus vies zou zijn. Op de bodem van de oceaan ligt natuurlijk ook veel zwart zand en zorgt voor mooie contrasten: pikzwart en diepblauw!
En met al dat zwarte zand zal het water wel altijd troebel zijn, toch?
Nee dus. Het water is hier vrijwel altijd helder tot zeer helder met soms wel zicht van meer dan 30 meter! Zwart zand is zwaar en geeft niet af. Omdat het zwaar is ligt het op de bodem van de oceaan en blijft het daar ook. Slecht zicht is er als de golven erg hoog zijn of als het veel geregend heeft! Dan stroomt al het regenwater de oceaan in en neemt het veel zand en stof mee waardoor het water troebel wordt. Dat zie je vooral in Puerto de Tazacorte dat naast de monding van de Caldera ligt. Grond- en regenwater stroomt daar het hele jaar door in de baai waardoor het daar bijna altijd troebel is. Het strand van Puerto de Tazacorte is heerlijk, met misschien wel de meeste zonuren van Europa, het water is er helaas bijna altijd troebel.
Duiken vanaf de kant? Dan zie je dus niet zoveel en moet je veel zwemmen.
Alle duiken die we maken zijn vanaf de kant. We pakken daarom altijd de auto om ergens te kunnen duiken. De reistijd kan variëren van een kwartier tot een uur. De duikstekken waar we dan duiken zijn altijd prachtig en we hebben dus zeker geen boot nodig om mooie duiken te maken. La Palma is het steilste eiland ter wereld en dat vind je ook terug onder water. Alle duikstekken zijn echter geschikt voor elk niveau zodat we iedereen alle duikstekken kunnen laten zien.
Diep is voor iedereen iets anders. Voor sommigen is 15 meter diep zat, voor de ander zal een diepe duik een duik naar 60 meter of meer zijn. Wij nemen je mee tijdens een duik en als duikschool zijn wij verantwoordelijk voor jou (Spaanse wetgeving). Daarom houden we ons altijd aan de limieten van het sportduiken en duiken we naar dieptes die voor elk niveau gelden:
- Open Water Diver: 18 meter
- Advanced Open Water Diver: 30 meter
- Deep Diver: 40 meter
Verder gaan we gewoonweg niet. Daarnaast is niemand verplicht om naar de maximale diepte te gaan. Wil je niet dieper dan 15 meter? Prima! Wij houden het meest van duiken niet dieper dan 25 meter en dan vooral lekker lang genieten!
Die hoogteverschillen op La Palma, moeten we daar rekening mee houden?
Jazeker! Daar moet je zeker rekening mee houden en wij nemen het ook zeer serieus. We hebben aan Menno Gaastra van het duikblad “Duiken” gevraagd of wij zijn artikel mochten publiceren. Dat was geen probleem. Je kunt hier zijn en ons standpunt lezen.
Wat zie je eigenlijk onder water?
Veel! Natuurlijk zeggen we dat ;-) Wat het duiken op La Palma zo mooi maakt, is het bijzondere onderwater landschap dat op elke duikstek weer net even anders is. Veel lava en basalt, mooie zandvlaktes met veel, heel veel rotsen. Canyons, boogjes en tunneltjes, soms een grot en mooie steilwanden.
En je ziet vrijwel altijd veel vis, veel kleine vis. Vaak zeepaardjes, sepia’s, trompetvissen, barracuda’s, papegaaivissen en roggen, in alle soorten en maten. Soms wordt er een manta gespot of een schildpad maar dat zijn uitzonderingen. Net zoals het spotten van dolfijnen tijdens je duik. Je kunt er een tegenkomen maar dat is dan wel bijzonder. Het leuke is dat je ze wel vaak hoort!
Ook dat is weer voor iedereen wat anders. Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat we met maatwerk willen bereiken is dat we geen standaard programma leveren maar we zoveel mogelijk aan je wensen willen voldoen. We zullen altijd rekening moeten houden met meer mensen en het aantal duiken dat we op een dag kunnen maken. En hoewel wij erg flexibel zijn, is het weer dat niet altijd. Soms moeten we een plan omgooien omdat de omstandigheden niet mee willen werken. Een duik in het zuiden is niet altijd mogelijk door bijvoorbeeld de richting van de golven of door volle en nieuwe maan.
Wat heb ik nodig om te duiken?
De Spaanse en Canarische wetgeving m.b.t. duiken is zeer strikt. Veel strikter dan bijvoorbeeld in Nederland. Om hier te duiken moet je in ieder geval een duikverzekering hebben. Een medische verklaring is niet meer strikt noodzakelijk. Wil je bv. hier een cursus volgen dan is het aan te raden om de duikmedische keuring in Nederland te laten uitvoeren. Hier kost het je meer tijd en ook meer geld. Een duikverzekering kun ook bij ons eenvoudig en snel afsluiten: per dag, week, maand en per jaar. De prijzen staan in onze prijslijst.
Waar zit de dichtstbijzijnde decompressiekamer?
Op La Palma zit geen hyperbare kamer. Voor de dichtstbijzijnde decompressiekamer wordt uitgeweken naar Tenerife. Dat lijkt heel ver maar hemelsbreed is het nog geen 80km van La Palma verwijderd. Volgens de Canarische wetgeving moet we als duikcentrum een contract hebben met een decompressiekamer en wij hebben een contract met die op Tenerife. Bij een duikongeval wordt door het medisch personeel altijd besloten naar welke hyperbare kamer gevlogen wordt en dat is meestal die in Tenerife.
Er is wel sprake van om hier op La Palma een decompressiekamer te installeren maar dat is toekomstmuziek en duurt misschien nog wel vele jaren. We hebben ook altijd zuurstof bij ons, zodat we in geval van een decompressieongeval, direct eerste hulp kunnen verlenen.
Waar kan ik duikartsen vinden?
Op deze site http://www.duikgeneeskunde.nl (bij de link Gecertificeerde artsen) vind je de Nederlandse duikartsen waar je voor een duikmedische keuring terecht kunt. Als je hier een cursus komt doen is het aan te raden eerst in Nederland een duikmedische keuring te laten uitvoeren. Dan weet je zeker of alles lichamelijk in orde is. Bij sommige zorgverzekeraars wordt deze keuring vergoed.
Ook is er een arts in Los Llanos die 3x per week een keuring uitvoert, zonder afspraak.
De beelden op jullie televisie, zijn de allemaal van hier? Van La Palma? Echt?
Uh ja, dit is echt wat je hier kunt verwachten. alle filmpjes zijn door onszelf gemaakt. Op eentje na, en die film is ook op La Palma gemaakt maar dan door Rafa Herrero Massieu. De rest is allemaal opgenomen tijdens onze duiken hier op La Palma. Het is dus echt mooi hier onder water, helder, mooie landschappen en veel leven!